Effektiva och flexibla lärformer

Hur lär du dig på bästa sätt och när tycker du det är som roligast att lära dig något nytt? Hur tänker ni som företag kring kompetensutveckling och kompetensöverföring? Vi pratade med Erica Blom, IKT-pedagog på Göteborgs Tekniska College om hur vi som företag kan jobba med kompetensutveckling på ett mer effektivt sätt. Erica är nämligen expert på effektiva och flexibla lärformer och här delar hon med sig av sina kunskaper och tips.

Hej Erica, vi skulle vilja veta mer om vad effektiva och flexibla lärformer är.

Det vi menar med effektiva lärformer är möjligheten för både företaget och individen att få en mer anpassad och behovsstyrd kompetensutvecklingsinsats, säger Erica. Det kan vara så enkelt som att se bortom den klassiska klassrumsundervisningen och testa nya verktyg eller att förlägga utbildningar på andra tider eller platser. 

I projektet Digiresan* kommer vi att kunna erbjuda företagen guidning  och hjälp kring olika lärformer, säger Erica som är en resurs för både företagen och projektmedarbetarna i Digiresan Kompetensutveckling. Många lär sig bättre tillsammans med andra, då kan saminlärning vara en nyckel. Saminlärning kan ske via exempelvis mentorskap eller jobbrotation. Att själv få testa, uppleva och undersöka kallas erfarenhetsbaserat lärande och kan göras med hjälp av digitala glasögon och en expert som guidar dig från en annan plats. Att anpassa tiden och platsen för utbildning är ett enkelt sätt att underlätta för kompetensutveckling. Skulle tidigt morgon, på kvällen eller varför inte vid skiftbyte passa bäst för er? Utbildningarna kan hållas på plats på företaget, på fabriksgolvet eller via digitala lösningar. Just IT-verktyg är hjälpsamma när det kommer effektiva och flexibla lärformer. De är lätta att anpassa efter individens nivå och kan användas exakt vid den tidpunkten individen behöver det. Exempel är digitala förkunskapstest, appar, utbildningsfilmer och webbinarer.

Vilka positiva effekter kan vi förvänta oss när vi gör kompetensutveckling mer flexibelt?

För individens del ser vi ofta en större nöjdhet mot klassisk utbildning, då individen själv kan vara med och påverka sitt lärande i större utsträckning. Det ger en känsla av inkludering, frihet och självbestämmande, liksom att tillgängligheten ökar, säger Erica.
Ur företagets perspektiv märker vi att när kompetensutvecklingsinsatserna blir mer effektiva minskar tröskeln att satsa på lärande. Genom att ha en genomtänkt plan för vad vi kallar före-under-efter kan utbildningsinsatserna också få en bättre riktning både för era anställda och för företaget. Självklart märks det också i plånboken om ni lär er att effektivisera, då ni sparar på både tid och pengar.    

Kan du ge oss några konkreta exempel på digitala lärformer?

  Det finns många exempel men e-learning, alltså en digital utbildning, är ett smidigt sätt att ta till sig kunskap. Ibland finns det förkunskapstest så att du vid uppstarten av en kurs vet vilken nivå du ligger på och ett sluttest mäter din utveckling. Ofta är kurserna oberoende av tid och plats för kursdeltagaren. Ett annat ganska vanligt exempel är distansutbildning där studierna och kontakten mellan kursdeltagarna och läraren sker via dator. I vissa fall hålls lärträffar där alla träffas fysiskt en eller ett par gånger under utbildningens tid, informerar Erica och berättar vidare: – E-simulering där kursdeltagaren får chans att öva sig i en verklighetstrogen men digital miljö är ett annat exempel. Sedan finns QR-koder med instruktionsfilmer eller varför inte testa remote guidance där lärandet sker med hjälp av Augmentet Reality glasögon och en expert som guidar via glasögonen. Det finns så många spännande metoder!

*I projektet Digiresan jobbar vi med kompetensutveckling med fokus på digitalisering. De över 100 deltagande företagens anställda har möjlighet att önska utbildningar i, för och om digitalisering där effektiva och flexibla lärformer är en röd tråd genom hela projektet. I Halland deltar 15 företag med sina 458 anställda i projektet. Lär dig mer om effektiva och flexibla lärformer på www.digiresan.nu

60 kommentarer

 1. Thank you a lot for sharing this with all people you actually recognize what you’re talking about! Bookmarked. Kindly also discuss with my site =). We will have a hyperlink exchange arrangement between us!

 2. Those are yours alright! . We at least need to get these people stealing images to start blogging! They probably just did a image search and grabbed them. They look good though!

 3. Hey there, You’ve done an excellent job. I will certainly digg it and personally suggest to my friends. I’m sure they’ll be benefited from this website.

 4. Hi, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

 5. you’re really a good webmaster. The website loading speed is incredible. It seems that you are doing any unique trick. Moreover, The contents are masterpiece. you’ve done a wonderful job on this topic!

 6. I’ve read a few just right stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I wonder how much effort you place to create this type of excellent informative web site.

 7. Very interesting info !Perfect just what I was looking for! ”Water is the most neglected nutrient in your diet but one of the most vital.” by Kelly Barton.

 8. I do not even understand how I ended up here, however I believed this post was once great. I do not know who you might be however certainly you are going to a well-known blogger should you are not already 😉 Cheers!

 9. I feel that is among the so much significant info for me. And i’m glad studying your article. But wanna statement on some common things, The web site style is great, the articles is in point of fact nice : D. Just right activity, cheers

 10. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative. I am going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 11. You could certainly see your expertise in the paintings you write. The arena hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe. All the time follow your heart.

 12. Appreciating the persistence you put into your site and in depth information you provide. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed material. Excellent read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 13. A person essentially help to make seriously posts I would state. This is the first time I frequented your web page and thus far? I amazed with the research you made to make this particular publish extraordinary. Magnificent job!

 14. You really make it appear so easy together with your presentation but I in finding this matter to be really one thing which I believe I might never understand. It kind of feels too complex and very large for me. I’m looking ahead to your subsequent publish, I will attempt to get the hold of it!

 15. I discovered your blog site on google and test a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just further up your RSS feed to my MSN Information Reader. In search of ahead to reading more from you in a while!…

 16. Good day! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same subjects? Appreciate it!

 17. I like this web site very much, Its a very nice spot to read and receive info . ”Anyone can stop a man’s life, but no one his death a thousand doors open on to it. – Phoenissae” by Lucius Annaeus Seneca.

 18. Hello my friend! I want to say that this post is awesome, great written and include almost all vital infos. I would like to look more posts like this .

 19. My spouse and I stumbled over here from a different website and thought I might as well check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to going over your web page for a second time.

 20. I just couldn’t depart your website before suggesting that I really enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is going to be back often in order to check up on new posts

 21. you are really a good webmaster. The website loading speed is amazing. It seems that you’re doing any unique trick. Also, The contents are masterpiece. you have done a fantastic job on this topic!

 22. I simply could not leave your web site before suggesting that I actually loved the standard info an individual provide in your visitors? Is going to be back continuously to investigate cross-check new posts

 23. Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I’d prefer to use some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

 24. Merely wanna comment on few general things, The website pattern is perfect, the articles is real great. ”Drop the question what tomorrow may bring, and count as profit every day that fate allows you.” by Horace.

 25. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this website. I am hoping the same high-grade site post from you in the upcoming also. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own website now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it.

 26. of course like your web site but you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I in finding it very bothersome to inform the reality then again I?¦ll definitely come back again.

 27. Normally I do not read post on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, quite nice post.

 28. Oh my goodness! a tremendous article dude. Thank you Nevertheless I am experiencing subject with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting equivalent rss downside? Anyone who is aware of kindly respond. Thnkx

 29. I am often to running a blog and i actually respect your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your site and maintain checking for brand new information.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *