Utvecklas som ledare genom mentorskap

När Ingvar Kamprad lämnade oss i början av 2018 lämnade han också efter sig ett brev som var riktat till hela IKEA-familjen. Brevet innehöll, förutom ett tack till alla medarbetare som tillsammans byggt och fortfarande bygger upp hans livsverk IKEA, ett meddelade om vikten av att lära sig av varandra, vikten av mentorskap.

Ingvar skriver i sitt brev att ”…mentorskapet är den viktigaste formen för utbildning och lycka. Du som tillhär den äldre generationen, lär den nya generationer vår unika affärsidé och vår företagskultur, där alla medarbetare är viktiga och måste få veta detta, om vikten att följa våra idéer ut i verkligheten. /…/ Och du som tillhör den nya generationen, sök din mentor och lär dig av henne/honom. Du för med dig nya kunskaper som din mentor gärna vill lära sig. Detta är världens bästa win/win situation.” 

När man talar om mentorskap så syftar man på relationen mellan en mentor och en adept, det vill säga den person som söker tips och råd för att få professionell eller personlig utveckling. I sitt brev riktar sig Ingvar till medarbetare på IKEA och menar att de äldre ska hjälpa de yngre, men att de yngre också sitter på värdefull information som gynnar de äldre. Men mentorskap kan också sträcka sig utanför organisationer och vara branschöverskridande. Ett företag som erbjuder mentorskap är TEK Kompetens i Halmstad, som har mångårig erfarenhet av att para ihop adepter med mentorer med mycket lyckat resultat. TEK erbjuder bland annat ett mentorprogram med fokus på ledarskap där adepten gör en resa i sin personliga utveckling och sitt ledarskap tillsammans med sin mentor. Programmet passar de människor som är nya i sin ledarroll eller som står inför nya utmaningar i sitt ledarskap.

Elizabet Dijck sökte sig till TEKs mentorprogram i samband med att hon blev avdelningschef på Region Halland. Ibland är det lite väntetid från dess att man ansöker till att en lämplig mentor är funnen, men i Elizabets fall hittade man en matchning ganska direkt.

– Det var jättebra, menar Elizabet och fortsätter: Det är en utmaning att byta jobb i allmänhet, och att bli chef i en tid där allt ska gå snabbare än snabbt och förändringar är ständiga är extra tufft. Därför kändes det extra tryggt att träffa någon som redan gjort en liknande resa och som hade tips och råd att komma med, det var ett bra stöd i mitt chefskap i en ny organisation. Min mentor kom från en helt annan bransch, men ledarskap är ju ledarskap, oavsett bransch, så mentorskap kan vara ett viktigt verktyg för ett hållbart ledarskap.

Elizabet och hennes mentor träffades under ett års tid i anslutning till olika föreläsningar och i genomsnitt blev det runt en gång i månaden, men de båda två har fortsatt att träffas även efter att mentorstiden som anordnades av TEK var över, fast inte riktigt lika ofta.

– Vi kan ses på ett café eller liknande och utbyta tankar och reflektioner. Min mentor har hjälpt till att stärka mitt självförtroende som ledare, och metoden är något som jag tagit med mig till min arbetsplats. Det är inte bara chefer som drar nytta av mentorskap utan det gäller samtliga medarbetare. Eftersom min personal är den bästa resursen jag har, strävar jag efter att hitta mentorer från andra arbetslag till mina nyanställda på arbetsplatsen. Alla ska känna att de får det stöd de behöver för att trivas på sin arbetsplats.

tek.se kan du läsa mer om mentorprogrammet och andra utbildningar och kurser som TEK anordnar.

1 936 kommentarer

 1. I not to mention my buddies were found to be analyzing the excellent techniques located on your web site then unexpectedly I had an awful suspicion I never thanked you for those secrets. These people appeared to be for that reason thrilled to study them and have sincerely been enjoying those things. Appreciation for turning out to be well thoughtful and then for considering certain exceptional things most people are really wanting to be aware of. My honest apologies for not expressing appreciation to you earlier.

 2. hey there and thank you for your info – I have certainly picked up anything new from right here. I did however expertise several technical points using this site, since I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective fascinating content. Ensure that you update this again soon..

 3. Everything is very open with a clear description of the challenges.
  It was definitely informative. Your site is very helpful.

  Thank you for sharing!

 4. I¦ll immediately seize your rss feed as I can not to find your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Please permit me understand so that I may subscribe. Thanks.

 5. What i don’t realize is in fact how you’re no longer really a lot more neatly-favored than you might be right now. You are so intelligent. You understand therefore considerably in terms of this topic, produced me individually consider it from so many various angles. Its like men and women don’t seem to be fascinated unless it¦s something to do with Woman gaga! Your own stuffs nice. At all times handle it up!

 6. Definitely believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 7. Throughout the grand pattern of things you receive a B- with regard to hard work. Where you actually lost me personally was first on the particulars. You know, as the maxim goes, details make or break the argument.. And that couldn’t be much more correct in this article. Having said that, permit me say to you exactly what did give good results. Your writing can be pretty powerful and this is possibly the reason why I am taking the effort to comment. I do not really make it a regular habit of doing that. Second, while I can certainly see the leaps in logic you make, I am definitely not convinced of just how you seem to unite your ideas which help to make the conclusion. For now I will, no doubt subscribe to your position but trust in the foreseeable future you actually connect your dots better.

 8. Nice post. I study one thing tougher on totally different blogs everyday. It is going to all the time be stimulating to learn content from different writers and apply just a little one thing from their store. I’d choose to use some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a link in your net blog. Thanks for sharing.

 9. I’ve been surfing online greater than three hours today, but I never discovered any fascinating article like yours. It is lovely value enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made just right content material as you probably did, the internet will likely be much more useful than ever before.

 10. Hello, you used to write excellent, but the last few posts have been kinda boring… I miss your super writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!

 11. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!