Mentor och adept utvecklas tillsammans

Vad tänker du på när du hör order ”Mentorskap”? Kanske dras dina tankar till Mr Miyagi som kommenderar Daniel-San (Karate Kid) att ”vaxa på och vaxa av”, men mentorskap är mer än bara råd från någon som råkar veta mer om ett specifikt ämne, det är ett utbyte, två människor emellan.

Ordet mentor kommer från antiken och berättelsen om Odysseus. Före Odysseus gav sig ut på sin resa frågade han sin gode vän Mentor om han kunde tänka sig att ta hand om hans son, Telemachos och ”lära honom allt du vet”, vilket Mentor accepterade. Det blev emellertid gudinnan Athena som tog över mentorskapet under resans gång i samband med att hon tog Mentors skepnad, men efter denna skildring har ordet mentor kommit att användas för en pålitlig vän, rådgivare eller lärare, oftast en äldre och erfaren person som hjälper en yngre (sv.wikipedia.org). Åldern har dock ingen egentlig betydelse i ett mentorskap, eftersom fokus ligger på erfarenhet. Däremot är en erfaren ledare inte samma sak som att vara en bra mentor. Några egenskaper som är särskilt viktiga hos en bra mentor är att vara en god lyssnare, genuint intresserad av människor, ha en vilja att dela med sig av sina positiva och negativa erfarenheter samt ha förmågan att inspirera (motivation.se). Den person som vänder sig till en mentor för att söka professionell eller personlig utveckling benämns som adept. Det är relationen mellan en adept och en mentor som kallas för mentorskap och har utvecklats till att bli en metod för kompetensutveckling och kunskapsutbyte (sverigeskommunikatorer.se).

Ett företag som erbjuder mentorskap är TEK Kompetens i Halmstad, som har mångårig erfarenhet av att para ihop adepter med mentorer med mycket lyckat resultat. Bland annat erbjuder de ett mentorprogram med fokus på ledarskap där adepten gör en resa i sin personliga utveckling och sitt ledarskap tillsammans med sin mentor. Programmet passar de människor som är nya i sin ledarroll eller som står inför nya utmaningar i sitt ledarskap. Paulin Rubensson är ansvarig för mentorprogrammet på TEK Kompetens. Hon berättar hur matchningsprocessen går till:

– Det börjar med att adepten får skicka in ett underlag som berättar vem hen är och varför hen vill ha en mentor. Därefter gör vi en djupintervju med adepten för att ta reda på exakt vad hen behöver och vad man vill få ut av programmet. Sedan påbörjar vi matchningen och söker efter en mentor som uppfyller de önskemål som adepten har, helst ska mentorn också komma från en helt annan bransch. Detta för att programmets tyngdpunkt ligger på personlig utveckling och ledarskap. Ledarskap finns ju oavsett bransch, det spelar ingen roll om man är produktionschef inom industrin eller enhetschef på ett äldreboende. Genom att ha en mentor som verkar i en annan bransch får man en insikt om hur det kan fungera inom andra områden än sitt eget och får nya infallsvinklar berättar Paulin.

Mentorprogrammet med fokus på ledarskap som TEK Kompetens anordnar varar under ett år med regelbundna träffar mellan mentor och adept, cirka två timmar, 10 gånger per år. Därtill erbjuds både adepten och mentorn utbildningstillfällen där de kompetensutvecklas inom aktuella ämnen exempelvis jämställdhet eller företagskultur.

– Att vara mentor är ett hedersuppdrag och våra mentorer deltar på frivillig basis för att bygga starka relationer som grundar sig helt på inre drivkrafter. Självklart innebär ett mentorskap att även mentorn utvecklas tillsammans med adepten och tvingas reflektera över ”varför gör jag som jag gör”?

Om du vill bli adept och funderar på att gå med i ett mentorprogram eller på annat sätt hitta en mentor bör du fundera igenom följande punkter:

 • Varför vill du ha en mentor? Tänk igenom vilka dina behov är?
 • Mentorprogram är tidsbegränsade och vanligtvis ca 1 år. Vad är målet? På vilket sätt har du utvecklats under året?
 • Stäm av frågorna ovan med din närmsta chef.
 • Vilka önskemål har du på en mentor? Bakgrund? Erfarenhet? Utbildning? Personlighet? Praktiska förutsättningar som ex. geografi.
 • Hur du möjlighet att prioritera möten och samtal med din mentor?
 • Se till att prata om dina förväntningar i ett första möte och lyssna om det stämmer med mentorns.

När du börjar träffa din mentor:

 • Säkerställ tystnadsplikten och ställ frågor kring etiska frågor.
 • Gör ett avtal med tydligt syfte och mål och ansvar.
 • Sätt upp spelregler kring hur er kontakt ska ske, hur ofta, när och var ni träffas etc. Tydliga regler kring de praktiska förutsättningarna underlättar!
 • Ha löpande återkoppling med din närmsta chef om din utveckling tillsammans med mentorn. Mentorn ersätter INTE din chef utan är ytterligare ett stöd utan maktförhållande.

Om du är redo att ta nästa steg i din personliga utveckling kan du läsa mer på tek.se.

59 kommentarer

 1. I have read some just right stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I wonder how much effort you put to make any such excellent informative web site.

 2. An interesting discussion is worth comment. I think that you should write more on this topic, it might not be a taboo subject but generally people are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers

 3. Whats Going down i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely helpful and it has helped me out loads. I hope to give a contribution & aid different customers like its aided me. Good job.

 4. Right now it appears like Expression Engine is the top blogging platform out there right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 5. I?¦ve been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts on this kind of space . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Reading this information So i am happy to show that I have a very excellent uncanny feeling I found out exactly what I needed. I so much unquestionably will make sure to don?¦t omit this site and give it a look on a constant basis.

 6. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 7. Wow! Thank you! I permanently wanted to write on my website something like that. Can I include a part of your post to my website?

 8. Hello there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this. I will forward this write-up to him. Fairly certain he will have a good read. Thank you for sharing!

 9. It?¦s actually a cool and useful piece of information. I?¦m glad that you shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 10. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 11. Hello my family member! I wish to say that this article is amazing, great written and come with almost all important infos. I would like to look more posts like this .

 12. Hi there, I found your site by way of Google even as searching for a similar subject, your website came up, it appears great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 13. Thanks a bunch for sharing this with all of us you actually know what you are talking about! Bookmarked. Kindly also visit my website =). We could have a link exchange contract between us!

 14. Oh my goodness! a tremendous article dude. Thanks Nevertheless I am experiencing problem with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting identical rss problem? Anyone who is aware of kindly respond. Thnkx

 15. Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Extremely helpful info specifically the last part 🙂 I care for such info a lot. I was looking for this certain information for a long time. Thank you and good luck.

 16. This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen

 17. Excellent blog you have here but I was wondering if you knew of any message boards that cover the same topics talked about in this article? I’d really love to be a part of community where I can get advice from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Kudos!

 18. I do agree with all of the ideas you have presented in your post. They are really convincing and will definitely work. Still, the posts are very short for novices. Could you please extend them a little from next time? Thanks for the post.

 19. Thanks for another informative web site. The place else could I get that type of information written in such a perfect approach? I have a mission that I’m just now running on, and I have been on the glance out for such info.

 20. Good site! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I might be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a nice day!

 21. Great – I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task.

 22. Howdy! Quick question that’s completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My website looks weird when viewing from my iphone 4. I’m trying to find a template or plugin that might be able to resolve this problem. If you have any suggestions, please share. With thanks!

 23. I’ll immediately grab your rss feed as I can not find your email subscription link or newsletter service. Do you have any? Please let me know in order that I could subscribe. Thanks.

 24. That is the proper blog for anyone who needs to find out about this topic. You understand so much its nearly onerous to argue with you (not that I actually would need…HaHa). You definitely put a brand new spin on a subject thats been written about for years. Nice stuff, simply nice!

 25. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.

 26. Thank you for sharing superb informations. Your site is very cool. I am impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and just could not come across. What a great website.

 27. I discovered your weblog web site on google and verify a few of your early posts. Proceed to maintain up the superb operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to studying extra from you afterward!…

 28. Hi would you mind sharing which blog platform you’re using? I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a hard time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

 29. I’m often to blogging and i really recognize your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your site and maintain checking for new information.

 30. I?¦ll right away take hold of your rss as I can not to find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Kindly permit me realize so that I may just subscribe. Thanks.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *