Branschöverskridande yrkesnätverk – därför är de bra

Allt fler inser fördelarna med organiserade nätverk. Att ha ett stort kontaktnät ger dig fler möjligheter i en konkurrensutsatt företagsvärld och nätverket kan ses som en resurs i både din personliga och organisationens utvecklingsarbete. Nätverk bidrar också till att stärka deltagarnas självförtroende och ökar förmågan att jobba med förändringsarbete. För att inte tala om det andrum som ett nätverk kan ge, att för en timme eller två få fokusera på något annat än de vardagliga sysslorna på arbetet och få chansen att vidga ditt perspektiv (kompetensgruppen.se).

8 positiva effekter av nätverkande (hämtade från kompetensgruppen.se)

 • Du ger dig själv tid för reflektion och kreativitet.
 • När du delar med dig av dina erfarenheter får du andras erfarenheter tillbaka.
 • Bli starkare i arbetsgruppen med fler medlemskap i samma eller i andra nätverk
 • Din organisation får en uppdaterad och kompetent personal
 • Genom nätverkandet kan du höja effektiviteten i verksamheten och därmed också lönsamheten, till exempel genom att slippa göra misstag som andra redan gjort eller genom nya idéer som spar tid och pengar.
 • Du tar del av inbjudna experters råd och tips.
 • Du får nya idéer och ny energi.
 • Du kan använda nätverket som bollplank.
 • Med nätverket får andra upp ögonen för er verksamhet och vad ni kan erbjuda.

Vilken fördel har detta för arbetsgivaren? (hämtade från affarsdrivenhr.wordpress.com)

 • Medarbetaren befinner sig i en situation av ständigt lärande
 • Medarbetaren har ett stort nätverk att fråga om den kör fast med arbetsuppgifter
 • Medarbetaren är uppdaterad på de senaste trenderna och den senaste tekniken
 • Medarbetaren pratar om sitt jobb utanför jobbet och synliggör kultur, värderingar, arbetsuppgifter
 • Medarbetaren har ett agerande som lockar till sig arbetssökande
 • Medarbetaren kan agera ambassadör för företaget
 • Medarbetaren kan hjälpa till och skapa innehåll i företagets digitala kanaler

Att nätverka över branscher är att utveckla nätverkande ytterligare, och det är något som Lasse Delin har erfarenhet av. Lasse är VD för Montania System AB i Halmstad som utvecklar hemsidor, e-handelssystem och affärssystem.

– Jag var tidigare med i ett generellt VD-nätverk, men för några år sedan gick jag med i ett branschöverskridande nätverk som anordnas av TEK Kompetens i Halmstad, och jag har bara sett fördelar med det, säger Lasse.

Branschöverskridande nätverk anordnas på flera håll i Sverige men på TEK erbjuder man 40 olika yrkesnätverk med olika inriktningar. Antalet träffar på de olika nätverken varierar men i Lasses nätverk träffas man cirka 10 gånger om året. Lasse medverkar i ett nätverk vars medlemmar driver företag med allt från 0 till 40 anställda.

– De medverkande företagen agerar inom olika områden men har en gemensam nämnare, vi som sitter där antingen är ägare till eller VD på respektive bolag, förklarar Lasse och fortsätter: Det är rätt roligt faktiskt. Vi har blivit ett tajt gäng som har givande diskussioner om allt från sakfrågor till trender, så som digitaliseringen. Vi har verkligen lärt känna varandra och litar på varann. Det gör det enklare att lyfta svårare frågor och få input från övriga medlemmar, säger han. Det är också en fördel att alla som medverkar i nätverket kommer från olika branscher eftersom det ger en inblick i hur andra branscher fungerar, säger han.

Syftet med ett branschöverskridande nätverk är också att medlemmarna helst ska representera olika typer av företag, eftersom diskussionerna riskar att bli hämmande om fler än en medlem tillhör samma bransch.

Vad ska man då tänka på för att ens nätverkande ska bli så effektivt som möjligt? Som i många andra områden gäller det att ha en strategi. Fundera över vad vill du få ut av ditt nätverkande. Vad är syftet? Vem vill du nätverka med? Hur vill du uppfattas? Om du vill verka intressant måste även du visa intresse. Ställ frågor och lyssna noga på svaren du får. Var nyfiken helt enkelt och förvänta dig inte underverk direkt. Det tar tid att bygga upp relationer, men när det väl är gjort finns det bara vinster att hämta.

Kolla in tek.se/natverk om du är nyfiken på något av TEK’s 40 yrkesnätverk.

61 kommentarer

 1. You could definitely see your expertise in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 2. Spot on with this write-up, I really suppose this website needs much more consideration. I’ll in all probability be again to read way more, thanks for that info.

 3. At this time it sounds like BlogEngine is the best blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 4. F*ckin¦ remarkable things here. I¦m very happy to peer your post. Thank you so much and i’m taking a look forward to touch you. Will you kindly drop me a mail?

 5. My spouse and i felt really ecstatic when Michael managed to finish up his analysis through the precious recommendations he had through the web pages. It’s not at all simplistic to simply continually be handing out instructions which some others may have been selling. And we all know we have got you to give thanks to because of that. The illustrations you made, the easy blog menu, the relationships your site give support to instill – it’s most sensational, and it is facilitating our son in addition to the family reason why this issue is amusing, and that is unbelievably essential. Thanks for everything!

 6. You could definitely see your skills in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 7. The very root of your writing whilst sounding reasonable at first, did not really work well with me personally after some time. Somewhere within the sentences you managed to make me a believer but just for a short while. I still have a problem with your leaps in logic and one might do nicely to fill in all those breaks. In the event that you can accomplish that, I would definitely end up being amazed.

 8. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish just about gossips and web and this is really irritating. A good web site with interesting content, that is what I need. Thank you for keeping this website, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 9. I am no longer sure where you are getting your info, however great topic. I must spend a while studying much more or working out more. Thank you for excellent info I used to be on the lookout for this information for my mission.

 10. Hi my friend! I wish to say that this article is awesome, nice written and include approximately all significant infos. I would like to see more posts like this.

 11. Throughout this great pattern of things you secure a B+ just for effort. Exactly where you confused me personally ended up being on your particulars. You know, as the maxim goes, details make or break the argument.. And it couldn’t be much more correct right here. Having said that, permit me say to you exactly what did give good results. Your authoring is quite powerful and this is probably why I am taking the effort in order to comment. I do not really make it a regular habit of doing that. Second, while I can notice the leaps in reasoning you come up with, I am not really certain of how you appear to connect your ideas which help to make your conclusion. For now I will yield to your issue but hope in the future you actually link the dots better.

 12. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off the screen in Opera. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The style and design look great though! Hope you get the problem fixed soon. Many thanks

 13. Oh my goodness! a tremendous article dude. Thank you Nevertheless I am experiencing issue with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting an identical rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 14. I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it I have you bookmarked to check out new stuff you post…

 15. Hey, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, great blog!

 16. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 17. I?¦m not positive the place you are getting your information, but good topic. I must spend a while finding out much more or understanding more. Thank you for wonderful info I was in search of this info for my mission.

 18. My partner and I stumbled over here different website and thought I might as well check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to exploring your web page for a second time.

 19. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 20. Hello! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m definitely enjoying your blog and look forward to new updates.

 21. Pretty section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 22. I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site 🙂

 23. My brother suggested I would possibly like this web site. He was totally right. This publish truly made my day. You cann’t consider simply how a lot time I had spent for this information! Thanks!

 24. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 25. Hey, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your blog site in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, amazing blog!

 26. I like the helpful info you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here regularly. I’m quite certain I will learn plenty of new stuff right here! Good luck for the next!

 27. Thanks so much for providing individuals with a very wonderful chance to read from this web site. It really is very brilliant and packed with fun for me personally and my office acquaintances to visit your web site at minimum thrice in 7 days to read the new guides you have. And indeed, I’m also actually fascinated with the beautiful inspiring ideas you give. Some 3 points in this article are completely the most impressive we have had.

 28. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I will definitely return.

 29. great issues altogether, you simply received a brand new reader. What could you recommend about your post that you simply made some days in the past? Any sure?

 30. My brother recommended I might like this web site. He was entirely right. This post truly made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

 31. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I have found It positively helpful and it has aided me out loads. I hope to contribute & assist other users like its aided me. Great job.

 32. Undeniably believe that which you said. Your favourite justification seemed to be at the net the easiest thing to have in mind of. I say to you, I definitely get irked at the same time as other folks consider worries that they just don’t realize about. You controlled to hit the nail upon the top and also outlined out the entire thing without having side effect , other folks can take a signal. Will likely be again to get more. Thank you

 33. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was curious about your situation; we have created some nice procedures and we are looking to exchange strategies with others, please shoot me an e-mail if interested.

 34. I not to mention my buddies ended up looking through the great items from your web page and then the sudden I had a horrible feeling I never expressed respect to the website owner for those techniques. All the young boys came for this reason stimulated to read through them and already have seriously been having fun with these things. Thank you for turning out to be well thoughtful as well as for deciding on such perfect subjects millions of individuals are really desperate to be informed on. My personal honest regret for not expressing appreciation to sooner.

 35. I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this web site. Thank you, I will try and check back more often. How frequently you update your site?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *